niedziela, 17 stycznia 2016

Domowy ketchup z czerwonej papryki.

Na początek bardzo przepraszam tych, którzy tak długo oczekiwali na ten przepis. Wybaczcie mi kochani, te okruchy wolnego czasu zdarzają mi się ostatnio bardzo rzadko. Ale w końcu spełniam daną obietnicę. Oto sos, który podbił serca domowników, jak i niemal wszystkich gości, których nim poczęstowaliśmy. To alternatywa dla sklepowego ketchupu lub sosu. Bogate źródło witaminy C, tak pożądane w okresie zimowym. Papryka ma wiele zalet, występujące w niej substancje fitoaktywne działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne i poprawiają układ immunologiczny. A jak smakuje!


Od pewnego czasu zwykłam bardzo uważnie sprawdzać zapach i smak kupowanej papryki. Kilka razy natrafiłam na papryki śmierdzące spalinami. Potem dowiedziałam się, że to częste praktyki producentów, którzy przyśpieszają dojrzewanie owoców i warzyw właśnie przy pomocy spalin.  Inne źródła podają, że papryki traktuje się etylenem, aby otrzymać jednolity kolor ich skóry. Od tego czasu bardzo dokładnie wącham, a czasami nawet smakuję owoce papryki, aby uniknąć tamtego rozczarowania.

Wracając do ketchupu z papryki. Sos w ilości hurtowej warto przygotować wtedy, kiedy cena papryki jest najkorzystniejsza. Po poddaniu pasteryzacji i przechowywaniu w niskich temperaturach, można go trzymać długo. Podobno i cały sezon, aczkolwiek nie było nam tego sprawdzić, gdyż słoiczki z sosem magicznym sposobem szybko znikają z naszej lodówki, a również przepis przywędrował do nas zaledwie pod koniec ubiegłego lata. 



Doskonały do kanapek, mięs, ryb, grillowanych warzyw, a nawet krakersów. Zdrowy, aromatyczny, kwaskowaty i lekko słodki.
Oto przepis na domowy ketchup z czerwonej papryki. 

3 kg papryki czerwonej
1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki cukru
2 łyżeczki chilli
2 łyżki soli
3 główki czosnku
200 gram przecieru pomidorowego
1 szklanka octu (roztwór 10%)
2 łyżeczki pieprzu
Całe opakowanie bazylii
3 duże liście laurowe


Paprykę należy dokładnie umyć i zemleć razem ze skórką w maszynce do mięsa. Do uzyskanego przecieru dodajemy olej, cukier, chilli i sól. Gotujemy pół godziny. Następnie dodajemy przetarty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy (pieprz, bazylia, liście laurowe). Gotujemy do czasu uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji, mieszając sos od czasu do czasu. Przelewamy go do słoików, zakręcamy je i pasteryzujemy.


Jak widzicie wykonanie sosu jest niezwykle proste i wcale nie takie czasochłonne, jakby się wydawało. Spróbujecie?
Zaskoczcie swoich gości podczas karnawałowej zabawy!

1 komentarz:

  1. Ketchup z papryki ?! Udało Ci się mnie zaskoczyć tym przepisem. ;)

    OdpowiedzUsuń