niedziela, 17 maja 2015

Domowe trufle - aksamitny deser, który pokocha cała rodzina.



Czy da się przygotować zdrowy, pyszny i aksamitny w smaku deser bez użycia cukru, chemii, tłuszczu i innych wątpliwych wynalazków? Otóż da się!

Trufle, bo o nich tu mowa to pyszne smakołyki, które bez reszty rozkochały w sobie wszystkich domowników. Od tych oryginalnych różnią się dość znacznie, bowiem prawdziwe trufle powstają ze śmietany i czekolady, olejków, rumu, masła oraz dodatków takich jak: kakao, płatki migdałów, kokosu i orzechów. Nasza domowa wariacja truflowa to wynik podsłuchanego w radio przepisu oraz przeprowadzonych w kuchni eksperymentów. Przygotowuje się go za pomocą daktyli, płatków migdałów, kakao, kokosu oraz sezamu.

Składniki

30 dag namoczonych w gorącej wodzie i odsączonych daktyli
30 dag zblendowanych lub zmielonych płatków migdałów
2 łyżki kakao
kokos, sezam do otaczania trufli

Wykonanie trufli jest dziecięco proste. Daktyle, migdały i kakao miksuję tak długo, aż konsystencja powstałej masy jest odpowiednia do formowania trufli. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody. Trufle formuje w kulki i otaczam najpierw kokosem a potem sezamem. Trufle najlepiej smakują schłodzone, więc przechowuję je w lodówce.

Bon appétit!



1 komentarz: