piątek, 26 września 2014

Witaj nam pomarańczowa damo!



Wielki rzymski wódz i polityk, Lukullus, będąc wielkim smakoszem, podawał na swoich słynących z przepychu ucztach znakomite danie - dynię smażoną w miodzie. Dziś, wielka mama, kierownik gospodarstwa domowego i logistyk, podaje ją swoim dzieciom, wiedząc, że ten piękny owoc kryje w sobie nie tylko wspaniały smak, ale również moc odżywczych własności. 

Zupa, Ciasto piernikowe, zapiekanki, dżem, omlet, marynaty, placki, leczo, pizza, surówka - to kilka propozycji na wykorzystanie miąższu z dyni. Dziś zapraszamy Was na ciasto z dyni z bakaliami, które nie dość, że robi się błyskawicznie, to jeszcze jest tak proste w przygotowaniu, że możecie poprosić o pomoc w jego upieczeniu swoje dzieci. Gwarantuje Wam świetną zabawę i obietnicę pysznego ciasta!

 Składniki:

3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka cukru (u nas trzcinowy)
2 szklanki mąki (u nas pełnoziarnista) 
3 duże jajka
2 szklanki drobno startej dyni
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Bakalie: rodzynki, żurawina, orzechy
Deklaracja: pestki z dyni

Olej ucieramy z cukrem, następnie dodajemy całe jajka. Potem suche składniki: mąka i pozostałe. Na koniec dynie i bakalie. Obiecałam, że będzie łatwo. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Smacznego.
  

Ciekawostki:

  • największa dynia na świecie ważyła ponad tonę (dokładnie 1053,5 kg),
  • w ekologicznych sklepach można kupić nową odmianę dyni, zwaną  hokkaido, której nie trzeba obierać ze skóry,
  • im intensywniejszy kolor dyni, tym więcej w niej witamin,
  • dynia pomoże Ci rozprawić się z zaparciami,
  • dynia stanowi doskonały środek przeciwwymiotny dla ciężarnych,
  • pestki z dyni to najlepsze źródło łatwo przyswajalnego cynku,
  • dynia zapobiega krzywicy u dzieci,
  • ma w sobie tak dużo witamin: A, B1, B2, C, PP i składników mineralnych: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, że nie wolno Ci przejść obok niej obojętnie.

Życzymy Wam pięknej, dyniowej jesieni. 

5 komentarzy:

  1. była u nas dyna, ale szału nie zrobiła. niestety.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie lubie dynii. Ale ciasta z niej to jeszcze nie jadlam..

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest pyszne! chyba w zeszłym roku zrobiłam pierwszy raz właśnie z Waszego przepisu. I nawet pomimo tego że jestem kulinarnie upośledzona było pyszne i wszystkim smakowało. Mam zamiar w tym roku pomrozić dynie żebym mogła je upiec też zimą

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam, jest świetne! czy mogę skopiowac na swojego bloga, oczywiście z linkiem do Ciebie? :) lubie miec wszystkie przepisy pod ręką, bo potem nie pamiętam, skąd co wzięłam ;)

    OdpowiedzUsuń