niedziela, 10 marca 2013

Słodkie ciasto z bakaliami

Wypieki na zakwasie są lekkostrawne, zakwas długo utrzymuje świeżość (nawet do tygodnia), a ciasto wyrośnięte na nim jest bardzo delikatne w smaku. Wypieki na zakwasie są zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze od tych wykonanych na innych spulchniaczach. Pieczywo na zakwasie nigdy nie wywołuje dolegliwości żołądkowych, co często się dzieje po użyciu drożdży. Wcześniej pisałam o pieczeniu chleba, dziś prezentuję przepis na pyszne ciasto z bakaliami. Ciasto idealne dla małych dzieci.



1 łyżka zakwasu (ja używam żytniego)
250 g mąki pszennej typ 650
250 g mleka

Wyrobione ciasto pozostawiam na noc - minimalnie 6 godzin, maksymalnie do 12 godzin.

Otrzymany zakwas łączę z kolejnymi produktami:

2 jajka
100 g cukru
60 g masła
pół łyżeczki soli
300 g mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wszystkie składniki wrzucam do automatu do wyrobienia. W odpowiedniej chwili programu wrzucam dodatkowo:

100 do 150 gram bakalii /rodzynki, żurawinę/


Czy może być coś prostszego? Znakomity pomysł na deser dla całej rodziny.

3 komentarze:

  1. Nie przepadam za bakaliami, ale z żurawinką bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro piekę , dziękuję za przepis . Dam zanć jak wyszło.

    OdpowiedzUsuń