wtorek, 19 marca 2013

Domowa pizza

Kto nie lubi pizzy? Patrząc na ilość pizzerni w naszym mieście jestem przekonana, że amatorów tej włoskiej potrawy jest całkiem sporo. Dziś bardzo prosty, niewyszukany przepis na domową pizzę.

 
Ciasto:
400 ml wody
2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
800 gram specjalnej mąki chlebowej
2 i 1/2 łyżki suchych drożdży piekarskich

Do wyrobienia używam maszyny do pieczenia chleba. Ważna jest kolejność dodawania składników. Najpierw woda, oliwa z oliwek i sól. Następnie mąka i na koniec drożdże suche. 


Sos:
Pomidory w puszce
Cebula
3-4 ząbki czosnku
Mały koncentrat pomidorowy
Oregano
Bazylia
Pieprz
Sól
Oliwa z oliwek

Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na rozgrzanej oliwie. Dodaje pomidory razem z zalewą i koncentrat pomidorowy. Duszę na małym ogniu z przyprawami przez około 30 minut.


Wyrobione ciasto należy rozwałkować na grubość 2-3 milimetrów. W zasadzie to każdy ma swoje preferencje dotyczące grubości ciasta. Po wycięciu pożądanego kształtu, smarujemy ciasto sosem. I tu zaczyna się zabawa w kreatywność i całkowita dowolność w doborze składników: drób, wołowina, bekon, szynka, salami, pieczarki, ananas, oliwki, kukurydza, cebula, papryka, jajko, szparagi, tuńczyk, małże, krewetki, anchois, ser ricotta, szpinak, parmezan, ser żółty, mozzarella, kapary a nawet czekolada (nie miałam odwagi spróbować).



Gorąca, parująca pizza to jest to, co tygryski lubią najbardziej.








7 komentarzy:

  1. mniam :) my tez lubimy najbardziej te domowa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki za inspirację, właśnie się zastanawiałam co na obiad zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm ale pysznie wygląda!!
    Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha!
    my też mamy swój domowy przepis, ale chętnie dla odmiany wypróbuje Twój :)

    Nie długo dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oh, sama uwielbiam domowa pizze - jest nie do pobicia!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. też lubimy taką pizzę, a z czekoladą jeszcze nie próbowaliśmy:)

    OdpowiedzUsuń