czwartek, 14 lutego 2013

Walentynkowa tarta czekoladowa


Mio jest specem od tarty jabłkowej, ale dziś postawiła na czekoladę. Zapytacie dlaczego? Bo to straszny łasuch, a czekolada kojarzy się jej z miłością.

Ciasto:

1,5 szklanki mąki tortowej
200 ml masła
2 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Na koniec powoli dodajemy mąkę. Dobrze wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wsadzamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wsadzamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Na wierzch wlewamy masę.

Masa:

25 dag mielonego twarogu
1 i 1/2 budyniu czekoladowego
2 jajka
10 dag cukru pudru
200 ml kwaśnej śmietany
200 ml kremowej śmietany
tabliczka gorzkiej czekolady
tabliczka mlecznej czekolady

Jajka utrzyj z cukrem, dodaj twaróg, sypki budyń, obie śmietany oraz rozpuszczoną gorzką czekoladę. Wszystko ubić na gładką masę i przelać na ciasto.

Pieczemy 50 minut w 150 stopniach.

Na górę rozlewamy polewę z czekolady mlecznej. Dekorujemy dowolnie, w wersji letniej pięknie wygląda z truskawkami.




3 komentarze: